Ett manus behöver lektörsläsning

Undrar du vad som menas med lektörsläsning och vem som arbetar med detta. En lektör kan även kallas för litterär rådgivare, den person som bedömer manuskript åt bokförlag. Du kan också ha ett eget företag som hjälper privatpersoner med läsning och bedömning av deras manus, de kan också anlitas av bokförlag som inte har egna anställda som arbetar med lektörsläsning.

Vad är lektörsläsning?

Alla bokmanus som kommer in till ett större bokförlag som har en anställd lektör hamnar på dennes bord. Det är där allt börjar när du skickar in ett manus. Lektören läser utvalda delar av manuset, oftast lite i början, i mitten och i slutet. Bedömer lektören att manuset är för dåligt skrivet eller inte passar in i förlaget utgivning, får du ett refuseringsbrev hemskickat. Räkna inte med att det står kommentar om vad lektören tyckte, nej, det kommer oftast bara stå ett: nej tack detta manus passar inte vårt förlag eller något liknande.

Det är inte många procent som blir utgivna som debutanter på de stora förlagen, bara några få procent. Du som skriver på en bok, kan anlita en Ledande lektörsläsning av en som har ett företag som hjälper folk med sitt skrivande. Då läser lektören igenom hela manuset och du får ett lektörsutlåtande på cirka 5–6 sidor, där kommentarer finns om vad som är bra och vad du behöver jobba vidare med. Det kan vara att den röda tråden inte finns, att dramaturgin inte är hållbar, miljöbeskrivningar inte är tillräckliga med mera. Det kan hända att du får rådet att gå en skrivarkurs och det har hjälpt väldigt många att senare få ut sin bok.

Utbildning till lektör

Det finns ingen speciell utbildning för dig som vill jobba med lektörsläsning. Det är bra om du läst det humanistiska programmet på gymnasiet och språk på högskola/universitet. Där finns många intressanta utbildningar inom språk, till exempel programmet Nordiska språk, där du bland annat lär dig språkets uppkomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *